Rok 2019 by mohl být rokem práva na opravu

Autor: Monica Porter
Datum Vytvoření: 22 Březen 2021
Datum Aktualizace: 2 Červenec 2024
Anonim
Rok 2019 by mohl být rokem práva na opravu - Zprávy
Rok 2019 by mohl být rokem práva na opravu - Zprávy


V posledních dvou desetiletích roste paradox, kdy spotřebitelé již nejsou skutečným vlastníkem svého majetku. V mnoha případech, jako například u mobilních telefonů, nemá kupující právo na otevření a opravu zařízení v ruce, přestože za něj platí a vlastní produkt. Právo na opravu koalice se snaží toto změnit.

Jak uvádí iFixit v příspěvku na blogu, rostoucí počet států a federální vláda přijaly zákony, které obnovují vlastnická práva na to, co chtějí, se svou elektronikou a jiným zbožím. Některé z výher uvedených za posledních pár let v organizaci zahrnují nálepky Kongresu legalizující odblokování smartphonu a FTC zakazující nálepky „záruka neplatná, pokud budou odstraněny“.

I když by se to mohlo zdát jako problém, s nímž by byli všichni na palubě, mnoho společností vyrábějících výrobky není. Dva z hlavních hráčů bojujících s právem na opravu jsou Apple a John Deere. Obě společnosti vyšly sdělením, že vydávání průvodců opravami by ohrozilo jejich duševní vlastnictví a bylo by nebezpečné umožnit spotřebitelům pracovat na jejich produktech, protože by je mohly porušit.


To se jeví jako slabý argument, protože lidé již několik let opravují své výrobky, což v mnoha případech porušuje jejich záruku. S právními předpisy o opravě by měli vlastníci i opravny informace, které potřebují k řádnému opravě svých produktů, místo aby se spoléhali na někoho na internetu, aby to zjistili jako první.

USA nejsou v současnosti jedinou zemí, která by se zabývala právními předpisy o právu na opravu. V zámoří Evropská komise v současné době pracuje na návrzích, které by vyžadovaly, aby velcí výrobci spotřebičů navrhovali výrobky z televizorů do chladniček, aby je bylo možné rozebrat a opravit bez proprietárních nástrojů nebo zařízení.

V roce 2018 zavedlo 18 států právní předpisy o opravě práv a dalších 15 se o nich v roce 2019 zabývalo. Díky této mnohem větší dynamice jsme mohli snadno vidět proces výměny displeje smartphonu nebo oprava vašeho klimatizačního zařízení mnohem jednodušší a levnější během příštích pár let.


Pokud se chcete dozvědět více o iniciativě Právo na opravu a informace o kontaktu s místními zákonodárci, můžete navštívit stránku repair.org.

Zákaz Huawei je tále v plném rozahu, i pře rachotání, že některé dveře by mohly být brzy otevřeny. Mezitím e technologie Huawei 5G může tále dotat do pojen...

Nová zpráva od Global Data (protřednictvímZDNet) zkoumá portfolia 5G ítí pěti největších telekomunikačních polečnotí na větě. Z pěti zkoumaných polečn...

Doporučeno Pro Tebe